Positieve versterking

De essentie van effectief leiderschap en het ontwikkelen van mensen ligt in het herkennen en prijzen van hun positieve gedragingen en prestaties. Helaas is een veelvoorkomende leiderschapsstijl die ik tegenkom wat ik ‘meeuwenmanagement’ noem. Hierbij stellen managers doelen met mensen, verdwijnen dan uit beeld, en verschijnen pas weer wanneer er iets misgaat. Ze vliegen in, maken veel lawaai, ‘dumpen’ hun frustratie, en verdwijnen weer.

Deze benadering contrasteert sterk met het effectief prijzen van medewerkers, wat focust op het versterken van gedrag dat hen dichter bij hun doelen brengt. Om ‘gezond verstand’ een gangbare praktijk te maken in management, zijn hier enkele stappen die gevolgd kunnen worden:

  1. Onmiddellijke Prijzing: Prijs de persoon zodra je hem iets goed ziet doen. Dit zorgt voor onmiddellijke positieve bekrachtiging.
  2. Specifieke Feedback: Laat duidelijk weten wat ze goed deden. Specifieke feedback is effectiever dan algemene complimenten.
  3. Deel je Enthousiasme: Vertel hoe blij je bent met wat ze goed hebben gedaan en hoe het helpt. Dit toont waardering en erkenning voor hun inspanningen.
  4. Geef Ruimte voor Voldoening: Pauzeer even om de persoon de tijd te geven om zich goed te voelen over wat ze hebben gedaan. Dit versterkt het positieve gevoel geassocieerd met de prestatie.
  5. Aanmoediging voor Herhaling: Moedig hen aan om door te gaan met dit gedrag. Dit helpt bij het vestigen van positieve gedragspatronen.
  6. Vertrouwen en Ondersteuning: Maak duidelijk dat je vertrouwen hebt in hun capaciteiten en hun toekomstig succes ondersteunt. Dit versterkt hun zelfvertrouwen en motivatie.

Het prijzen van medewerkers is een krachtige activiteit die zowel voor managers als teamleden voordelig is. Het creƫert een positieve werkomgeving, versterkt gewenst gedrag, en helpt bij het bouwen aan vertrouwen en motivatie binnen het team. Door deze praktijken toe te passen, kunnen leiders een cultuur van positieve versterking cultiveren die niet alleen de individuele prestaties verbetert, maar ook bijdraagt aan het algehele succes van de organisatie.