Essentieel, maar niet onderscheidend

In de wereld van productontwikkeling en marketing is het een veelvoorkomende valkuil om te denken dat elke functie die belangrijk is voor de klant, automatisch een onderscheidende waarde voor het product creëert. Deze aanname kan leiden tot een opgeblazen product met functies die weliswaar waardevol zijn, maar niet noodzakelijkerwijs het product onderscheiden van de concurrentie.

Het is cruciaal om te onderscheiden tussen wat essentieel is en wat onderscheidend is. Essentiële functies zijn die aspecten van een product die klanten als vanzelfsprekend beschouwen. Ze zijn belangrijk, ja, maar ze zijn niet wat een klant overhaalt om voor jouw product te kiezen in plaats van een ander. Onderscheidende functies daarentegen zijn uniek voor jouw product en geven de klant een reden om het te verkiezen boven andere opties.

Neem bijvoorbeeld smartphones. Een lange batterijduur is essentieel; klanten verwachten dat hun telefoon niet halverwege de dag uitvalt. Maar zal een iets langere batterijduur dan de concurrentie een klant overhalen? Waarschijnlijk niet. Wat wel kan overhalen, is een unieke functie zoals een geavanceerde camera of een innovatief besturingssysteem.

Dit betekent niet dat je essentiële functies moet negeren. Integendeel, ze vormen de basis van je product. Maar de kunst ligt in het balanceren van deze basisfuncties met functies die echt onderscheidend zijn. Dit vereist een diepgaand begrip van wat je klanten echt willen en wat ze nergens anders kunnen krijgen.

Het is ook een uitnodiging om creatief te zijn. In plaats van simpelweg te proberen de concurrentie te overtreffen op bestaande functies, stel jezelf de vraag: wat kunnen wij bieden wat niemand anders doet? Dit kan leiden tot echte innovatie.

Door te focussen op zowel essentiële als onderscheidende functies, creëer je een product dat niet alleen voldoet aan de basisverwachtingen van de klant, maar ook echt opvalt in de markt. En dat is waar echte concurrentievoordeel ligt.