Horizon van 25 jaar

Ik las onlangs het boek The 25-year framework van Dan Sullivan. Dan Sullivan helpt met Strategic Coach ondernemers om beter te, euh, ondernemen.

Het lezen van het boek is een logisch gevolg dat ik ondertussen de gezegende leeftijd heb van 40. Een moment om stil te staan van waar we komen, waar we heen gaan en hoe we dat gaan doen.

Ik heb gewerkt voor start-ups, scale-ups en voor eigen bedrijven. Ik heb alle keerzijden, en voordelen van alle fases, gezien.

Ik ben nu op zoek om de waan van de dag te laten plaatsmaken voor langetermijndenken. Commitment. Daarom prikkelde de titel van het boek me. Het gaat in tegen de FOMO-cultuur en het ik-moet-zoveel-mogelijk-experimenteren-en-als-het-me-niet-aanstaat-na-een-week-dan-stop-ik-ermee. Het kernpunt is net een weg inslaan en daar de komende 25 jaar onwijs goed in worden. Meester in je vak.

De kernvraag is: “Wat als je de komende 25 jaar maar één focus had?”

Ik onthoud 10 punten uit het boek waarom ik er alvast werk van zal maken.

1. Juiste doel
Als je nu doelen kiest die je over 25 jaar ook wilt, kun je er zeker van zijn dat het sterke, tijdloze doelen zijn waar je je aan zult houden – en die het waard zijn om eraan vast te houden.

2. Snelheid wordt minder belangrijk
Je hebt plots niet 8 kwartalen om je doel te bereiken, maar 100. Dat betekent dat ieder kwartaal uiteindelijk maar één procent is van je doel. Dat haalt meteen een groot deel van de druk van de schouders. Dat is geen vrijgeleide om te gaan lanterfanten, maar plaatst alles wel in het juiste perspectief.

3. Competitief voordeel
Veel van je concurrenten werken op korte termijn. van potentiële concurrenten die op korte termijn werken. De meeste mensen kunnen iets niet geen 25 jaar volhouden.

4. Vooruitgang, geen perfectie
Deze strategie elimineert de verwachting dat je altijd verbluffende resultaten op korte termijn moet produceren. Het mag wel eens een kwartaal tegenzitten.

5. Diepgang
De ruimte van 100 kwartieren geeft je de ruimte om constant te bouwen en te verbeteren, maar ook om je echt te concentreren op taken en projecten en er de tijd voor te nemen in plaats van je er doorheen te haasten.

6. Research & development
Beschouw alles van je verleden als research en development. Je was aan het experimenteren. Er was veel vallen en opstaan. Uitzoeken wat werkte en wat niet. Nu bereid je je voor op een ander, veel groter en spannender spel. Je gaat nu de waarde van die ervaring maximaliseren en vermenigvuldigen.

7. Vrije dagen, focusdagen en bufferdagen
Zorg voor een gezonde mix tussen deze 3 type dagen. Vrije dagen voor herbronning, focusdagen voor productiviteit en bufferdagen voor voorbereiding. Door de verjongingsdagen blijf je scherp. Door de productieve dagen bereik je steeds grotere en betere resultaten en en door mijn planningsdagen blijft de organisatie om je heen groeien.

8. Geduldiger luisteren
Je kan nu de volledige aandacht aan anderen geven. Je bent niet gehaast. Door dat je meer tijd hebt om te luistere nen te inspireren worden anderen steeds meer gemotiveerd om nieuwe dingen te denken, zeggen en doen. Het inspireert, in plaats van de creativiteit van anderen uit te roeien.

9. Kies bewust
Houd er rekening mee dat hoe meer dingen je op je lijst zet om in een kwartaal gedaan te krijgen, hoe sneller de tijd zal versnellen en hoe minder je zult bereiken. Als je wilt dat de tijd langzamer gaat, beperk dan je lijst tot slechts de 5 belangrijkste multiplierprojecten de voortgang elk kwartaal gedurende een periode van 25 jaar continu zullen versnellen.

10. Moving future
Stel jezelf iedere kwartaal deze 4 vragen.

  1. Moreel:
    • “Wat waren mijn vijf beste prestaties van het afgelopen kwartaal?”
    • Dit zorgt voor voldoening en verhoogt je moreel.
  2. Momentum:
    • “Wat zijn de vijf aandachtsgebieden en vooruitgang die me op dit moment het meeste zelfvertrouwen geven?”
    • Dit bouwt je momentum op.
    • Naast je toenemende trots, voel je ook meer zelfvertrouwen omdat er een gevoel is dat de vooruitgang versnelt.
  3. Motivatie:
    • “Welke nieuwe dingen geven me het grootste gevoel van opwinding in de toekomst?”
    • Dit zorgt voor enthousiasme en zelfvertrouwen.
  4. Vermenigvuldigers:
    • “Als ik me zou kunnen concentreren op vijf dingen die het volgende kwartaal multipliers zouden zijn, wat zouden dat dan zijn?”
    • Dit zorgt voor focus in plaats van het eindeloze aantal dingen dat perfectionisten van zichzelf eisen gedurende elke drie maanden van hun leven.

“There are no unrealistic goals, only unrealistic deadlines.”

Dan Sullivan